söndag 26 oktober 2008

Recept

Min mamma var aldrig speciellt road av matlagning. Hon hade nog någon kokbok, men det enda jag har kvar efter henne är en liten kartotekslåda med handskrivna recept.










Jag däremot har hyllmetrar med kokböcker och högar med recept, som skall sorteras när jag blir pensionär. Dessutom läser jag massor med recept och matbloggar på nätet. Det är klart att det är svårt att bestämma vad man skall ha till middag när man har så mycket att välja mellan. Inte vet jag om det alltid blir så mycket bättre heller. Jag tyckte nog att mamma lagade god mat.

lördag 25 oktober 2008

Tankar

Den här veckan har det kännts kanska tydlig på jobbet att det inte är så många veckor kvar. När jag möter mina patienter brukar jag ju veta att det jag inte hinner informera om vid det här besöket tar jag nästa gång. Men nu är det ju någon sorts avslutning, även om jag vet att min efterträdare tar vid där jag slutar. Jag tror också att patienterna känner likadant, för det är många som har berättat personliga händelser ur sina liv, som man nog inte skulle göra till en person som man kommer att träffa snart igen. Det känns fint att få dessa förtroenden, som i en del fall kan förklara en del av deras svårigheter att hantera sin diabetes. Kanske hade jag kunnat hjälpa dem bättre om jag vetat detta tidigare.

tisdag 21 oktober 2008

Idag har Rune rest till Stockholm för att hälsa på sin mamma så det stod ingen middag på bordet då jag kom hem.
Då passade jag på att äta något som jag inte ätit sedan vi flyttade till Skåne!
Blodpudding med lingonsylt!! Det var verkligen gott.
Sista timmen på jobbet försökte jag förklara för en kvinna, att man inte kan kräva att barnen skall flytta hem och bo i närheten för att ta hand om sina föräldrar. Eller det kanske man kan?
Hennes son bodde i Libanon och var högutbildad, men hon ansåg bestämt att han borde flytta till Sverige. Hon själv var 59 år. Samtalet skedde på engelska så hon fattade kanske inte vad jag sa och det var nog lika bra. Kulturkrocken var tydlig.

måndag 20 oktober 2008

Måndagsmiddag


Rune lagar mat de flesta dagar eftersom jag arbetar fortfarande, men på måndagar är jag ledig och då gäller det att hitta på något lite annorlunda. Idag blev det köttfärs i rödlöksblad, rostad pumpa och potatismos med palsternacka.

Emmausträff


Att få träffa människor, som man gjort speciella upplevelser tillsammans med, är alltid lika stimulerande. De som varit med om en Emmmausvandring förstår vad jag menar. Nu träffades vi i Kållereds metodistkyrka och hade ett par härliga dagar tillsammans.
Utmärkande för våra träffar är att de ansvariga lägger ner mycket möda på dukning och god mat för att alla skall känna sig välkomna och väl omhändertagna.

Försvar


Eftersom Sverige ständigt minskar sitt försvar och lägger ner alla regementen tycker jag att vi alla måste känna vårt ansvar för att rycka in där det behövs. När man låter kanoner stå kvar hoppas man förmodligen och någon skall fyra av den om det krävs.
Här är jag på väg för att se hur den fungerar. Nästan militäriska kliv, tycker jag.



Kom an, den som vågar!!

Familj

Vi har varit i Göteborg några dagar. Det känns alltid som att komma tillbaka till barndomen litegrann eftersom det var här jag tillbringade många somrar hos antingen mormor eller farfar. Ingen av dem finns ju längre kvar utan nu är det deras gravar man får se till. Gravarna finns på Kvibergs kyrkogård, norra Europas till ytan näst största kyrkogård, så det är bra om man vet vart man skall gå. Nu har Rune gjort en liten film som beskriver var man skall hitta gravarna ifall vi skulle glömma numren.

måndag 13 oktober 2008

Ledig måndag.


I ungefär sex månader har jag haft lediga måndagar. Det är otroligt skönt. Jag slipper känna mig stressad på söndageftemiddagen. Nu kanske du säger att då kommer den stressen på måndag istället, men det känns inte alls likadant.
I stort sett varje måndag har vi tagit en långpromenad eller cykeltur. Idag begav vi oss till Raus kyrka och Råå-dalen.
Raus kyrka är ytterligare en typisk skånsk kyrka som är men än 850 år. På kyrkogården gick vi förbi Ruben Rausings grav (tetra-pacs grundare)
På en annan gravsten stod det en inskription: Jorden gömmer, världen glömmer. Jag skulle slå upp namnet på den personen när jag kom hem för det stod att han var en OS-medaljör. Men för att bekräfta att inskription stämde hade jag glömt namnet när jag kom hem.
Under E6an fanns denna proklamation.


Vissa personer kommer man ihåg längre!






Som vanlig letade vi också efter cacher och dom kan se ut hur som helst och finnas var som helst.

söndag 12 oktober 2008



Idag på tacksägelsedagen var det gudstjänst i Wesleykyrkan. Mycket folk och känsla av glädje och tacksamhet.
Dukade långbord i kyrkan och god mat efter gudstjänsten.

Ungersk gulaschsoppa
Ananaspaj och kaffe.

lördag 11 oktober 2008

Trådbuss

Idag skulle jag åka till Malmö med tåget. Det brukar då gå alldeles utmärkt att ta Landskronas unika trådbuss till stationen. Så också i dag, men tyvärr bara till nästa hållplats. Där tog det slut med strömmen eller vad det var. Bussen gick i alla fall inte att köra längre. Alla passagerare hojtade: "nu missar jag tåget". Vi fick invänta nästa buss men den kunde ju inte köra förbi eftersom bussarna sitter fast i sina trådar. I den bussen fanns det dock en rådig chaufför som kunde koppla loss den första bussen från systemet och den kunde köra åt sidan. Buss nr 2 körde till stationen och jag hann förstås med tåget eftersom jag alltid är i god tid, dessutom var tåget en kvart försenat.

måndag 6 oktober 2008

Äpplen


Häromdagen var J här och lånade köksassistenten för att göra äppelmos. Jag tänker med tacksamhet på alla äpplen vi hade i Laxå och allt mos jag kokade och alla äppelkakor jag bakade. Tänk att vi åt upp allt detta!
Nu är jag ännu mera tacksam över att vi inte har några äppelträd längre. Vad mycket jobb jag slipper och vad bra för figuren att inte äta så mycket sött.
Idag var vi i Helsingborg och gick in i en liten udda affär som sålde vaxdukar,badskor,små plastflaskor att ha till flygresor, broderade dukar och gamla serietidningar. Den svenske ägaren stod vid disken och slog in paket med gamla Rekordmagasin som skulle skickas till en köpare i Kalmar. Hans thailändska hustru stod och plockade ner jättefina äpplen (Ingrid Marie) i plastpåsar, 2 kg för 20 kr. Hon skrattade glatt när vi köpte en påse och la till 3 extra äpplen. Nu kanske det kan bli en äppelkaka.

lördag 4 oktober 2008

"Höör ni mej"

Idag skulle vi gå en lång vandring runt Höör och försöka hitta många cachar. Det gick inte riktigt som vi tänkt. Vandringen blev visserligen lång, men inte den runda vi tänkt. Vi startade lite fel och hamnade först i vad jag trodde var älgjakt, så jag vägrade gå vidare. Sedan kom vi till en mosse som vi tog oss över, men till priset av blöta fötter.
Till slut kom vi fram där den första cachen skulle vara. Vi var då inne i Stenskogen, ett gammalt stenbrott. Där bröts bl a sandsten till Lunds domkyrka och till kvarnstenar. Vi hittade resterna av ett gammalt eldarhus där stenbrottsarbetarna kunde vila och värma sig lite.
Jag tror säkert att de hade det jobbigt, men det hade faktiskt jag också. Blöta fötter, trötta ben och ingen cache där vi tyckte att den borde vara.

Ja, jag hör vad ni säger, det var säkert värre för dom!



Jag gjorde ju detta helt frivilligt.
Vi fortsatte att ta oss fram genom skogen och hittade 2 cachar innan vi äntligen fick kaffe. Då trodde vi att vi verkligen var långt från civilisationen, men vad hörde vi om inte glassbilen!






Sista cachen idag hittade vi vid den plats som "Skånska akkademin" nyligen räknat ut som Skånes mitt-
balanspunkt! Det var en så kallad "nano-cache", alltså pytteliten.






Stegräknaren visade drygt 26 000 steg när vi kom hem. Det var skönt att middagsgrytan var förberedd och bara behövde värmas.

Köttfärs, bacon, vitkål, lök, ärtor och röda bönor.

fredag 3 oktober 2008

Fredagskök


På fredagarna brukar vi äta frukost tillsammans på jobbet. Idag var det M som handlat och det var en "härlig frukost".
Det är nog bra att sitta tillsammans en stund och ventilera vad som hänt under veckan.
Jag bakar sällan nu för tiden, men idag hade jag planerat lite bakning på eftermiddagen.
Du vet väl vad det är för dag i morgon och kan då gissa vad som gömmer sig under bakduken. Rätt gissat! Kanelbullar!


Jag passade också på att testa ett kakrecept. Blev kanske lite kladdigt men smaskigt!
Dubbeldäckare med cappuccinokräm.