söndag 28 februari 2010

Ensamma igen

Så var sportlovsveckan slut och sonen med familj har återvänt till Norge. Det är härligt att ses och glädjas åt att vara tillsammans.
Nu får vi nöja oss med varandra igen, och det är inte dåligt det heller.

onsdag 24 februari 2010

Hallsberg

Jag minns ett kåseri av Torsten Ehrenmark, som jag läste för längesedan.
Det handlade om en resa han gjorde med tåg i sin barndom. Från Örebro till Stockholm skulle han resa med sin mamma. Mamman var orolig för en speciell station under resan : "Kommer en bara förbi Hallsberg så är det värsta över". Det gick bra den gången men idag är det sämre.
Vi har hört många berättelser de senaste dagarna om passagerare som kommit till Hallsberg, men sedan fått åka med tåget till avresestationen igen. Hela godstrafiken i Europa är på väg att blockeras på grund av snö i Hallsberg.
Nu får vi hoppas att det svenska försvaret har några krafter kvar och kan skotta rent.

lördag 20 februari 2010

Farfar



Idag stod det en artikel i Sydsvenskan om skomakaryrket.

Jag kommer då naturligtvis att tänka på min farfar Mauritz Lindell, som var skomakare.

Jag har inget minne av honom i hans yrkesroll men vet att vi länge hade en del av hans verktyg kvar hemma hos oss.

Innan han blev skomakare var han spårvagnskonduktör i Göteborg, men slutade i samband med storstrejken 1909.

När jag var liten följde farfar med till lekparken där han gav mig fart i gungan. Han hade en gång blivit påkörd av en bil och gick efter det med käpp. Käppen gjorde att han inte kunde ge fart med båda händerna, så jag gungade alltid snett.
När jag var på besök i Göteborg där farfar bodde tog vi ganska ofta promenader. Vi passerade förbi Liseberg, som jag alltid tittade längtansfullt emot, fortsatte ner till Korsvägen där vi satte oss på en bänk och tittade på cyklister, bilar och spårvagnar.
Hemma i sitt hem, som han delade med sina två ogifta döttrar, satt han för det mesta och läste. Ett intresse som gått i arv.
Farfar var också lekmannapredikant inom Metodistkyrkan. Predikantgåvan har också gått i arv till min far, min bror och min brorson och även min son.
Om en månad, den 18 mars, är det femtio år sedan Mauritz dog.
När vi pratar om våra anhöriga och vänner, som inte finns hos oss längre, är det ett sätt att hålla dem vid liv och förmedla lite av dem till kommande generationer.

torsdag 18 februari 2010

OS-brons


I kväll firar vi Anjas bronsmedalj genom att prova OS-mössorna som jag virkat under kvällen, inte riktigt lika fort som Anja åkte, men hyggligt snabbt ändå.

Torsdag


Ur led är tiden. Jag har en kaktus som blommar nu, fast jag trodde att det var en november-kaktus. Men det gör inget.
Vi har just tagit en promenad. Vi har gått i Singapore-takt, vilket betyder drygt 6 km/tim. Singapore är den stad i världen där folk går fortast. I Blantyre (Malawi) däremot går man långsammast, cirka 2 km/tim. "Småspringande och jäkt är lågstatus i Malawi, ungefär som rökning och fetma i Norden." Detta enligt en undersökning av Richard Wiseman.
Jag tycker att det är skönt att dra på lite när jag är ute.
Nu skall jag laga mat. Idag blir det fisk. En kock på TV tyckte att det ibland kan vara svårt att få tag på "politiskt korrekt fisk". Festligt uttryckt tyckte jag. Jag undrar om Hajmal hör till dessa? Det är i alla fall vad vi skall äta.

tisdag 16 februari 2010

Kristallen den fina

Jag har några ljusmanschetter med små kristallhängen på. När solen lyser på dem glittrar de i alla regnbågens färger. Jag tycker att ordet "kristall" är vackert och ger signaler om färg och ljus. Men jag kan berätta att det finns några andra kristaller, som nog, om de håller sig på plats och utför sin uppgift är bra och viktiga, men ibland tycks de vilja göra revolution och flytta på sig för att åstadkomma någon förändring.
Och då blir det inte kul!!
Dessa kristaller sitter i innerörat och när de hamnar i fel läge blir man yr !! Detta hände mig i slutet av förra veckan och allt snurrade runt. Jag uppsökte läkare, främst för att få besked om att det var just detta som hänt. Doktorn höll med mig, undersökte mig lite lätt, gav mig ett träningsprogram och 100 åksjuketabletter. Han sa att det kan sitta i några veckor, men nu är jag redan bra!!
Känner ingen yrsel längre så igår kväll åkte vi till Bjuv, där det pågår en kulturvecka. Vi lyssnade på en grupp glada skånska herrar, som spelade och sjöng gospelsånger, främst typ Southern Gospel. Gruppen kallar sig Gospel Stompers. En lyckad kväll !!

fredag 12 februari 2010

Tårta


Idag blev det fest med blommor, tårta och flagga på bordet.

torsdag 11 februari 2010

Sol


Idag var det sol och klarblå himmel så vi tyckte att det var dags för en liten
cachletnings-tur.
Trots karta och GPS lyckades vårt lokalsinne ta oss lite fel så vi fick vända några gånger
med bilen innan vi kom rätt.
Där längst bort vid horisonten skulle det i alla fall finnas en.
Men vad är detta? Varning för tjur!
Vi gick trots denna varning och hoppades slippa ta tjuren vid hornen. Men nån cache hittade vi inte. Det var för mycket snö.


Resultatet blev bara en cache idag, men vi fick sol och frisk luft och det var faktiskt huvudsaken.










onsdag 10 februari 2010

Kaffebröd




Idag kände jag att jag måste försöka komma igång igen efter min senaste behandling. Sover lite dåligt på nätterna eftersom jag ätit mycket kortison i en vecka. Blir då tröttare på dagarna och det blir inte så mycket gjort.

Det blev lite pannkaka också.

Idag bakade jag i alla fall. Har du vägarna förbi sätter jag på kaffet.



måndag 8 februari 2010

Semlor

Temlor från Rota
Dags för semlor! Det är ju så gott. Jag skall försöka baka egna semlor någon dag.
Enligt artikel i Sydsvenskan köper vi semlor för 800 milj kr/år, beräknat på 4-5 semlor/pers och till en kostnad av 20 kr styck.
Bakar man själv kommer det ju inte med i den statistiken och det kan ju kännas skönt när det samtidigt står att vi skänkt 153 milj kr till Haiti.

lördag 6 februari 2010

Trött

Igår hade jag tänkt städa och så skulle vi åkt och handlat och ev skulle jag bakat något och så förstås lagat mat. När jag vaknade var jag dock inte så pigg som jag hoppats. Lite yr i huvudet och trött, förmodligen en reaktion på min behandling i tisdags.
Det blev Rune som fick sköta alltihop och det gjorde han ju som vanligt med den äran. Jag låg på soffan och halvsov i 3 timmar och sedan var det lite bättre. Under tiden lyssnade jag på upplyftande sång som gör mig bättre till mods när det känns lite jobbigt.

tisdag 2 februari 2010

Snöstorm

I morse var jag i Lund för min cytostatikabehandling. Vi var lite oroliga för vädret då SMHI varnade för snökaos. Vi kom väl dit och hem. Nu är det dock full snöstorm hör. Snön fyker (skånska) och nu går vi inte ut mer idag.

Jag har av en bloggare blivit uppmanad att berätta 7 saker om mig själv som kanske inte är så kända. Det tycker jag är väldigt svårt eftersom jag tror att jag berättat allt för alla, men det finns kanske några bloggläsare som inte känner mig så väl.

Ta det inte alltför seriöst,men det är inga lögner.



1. Min födelseort är Roma.

2. Jag har spelat orgel i Boxholm Metodistkyrka på en gudstjänst när jag var 14 år. Det satt en farbror bredvid mig och handpumpade en spak för att få in luft i orgeln.

3. Jag kan inte sjunga. En liten flicka (som senare blev kantor tror jag) sa till mig när jag sjöng en sång: "Det var rätta ord, men nu skall du sjunga melodinen också".

4. Jag har åkt till USA med Svenska Amerikalinjens "Kungsholm" Jag åkte både dit och hem och hemresan gick med julbåten, och det var en speciell upplevelse. På kortet sitter jag i min hytt och skall snart säga adjö till mamma och pappa och inte träffa dem på ett helt år. Vi talade inte heller med varann i telefon under den tiden utan det var brev som gällde. Det var för dyrt att ringa och det gjorde man bara i katastrofsituationer,
som tur var inträffade inga sådana.

5. Jag har läst en kurs i " engelska för utländska studenter" på Harvard Universitetet.

6. Jag har bott på Gotland, i Vänersborg, Fagersta, Tranås, Boston, Stockholm, Laxå och nu i Landskrona.

7. Jag har ganska hög SK om jag får säga det själv, och det var ju det man skulle i den här uppräkningen. (Vet du inte vad SK är får du väl fantisera ihop något).



Jag skickar inte denna uppgift vidare till någon speciell, men det vore ju kul att läsa om någon har lust att skriva.

måndag 1 februari 2010

Kommentarer

Jag ser att en del bloggare kommenterar kommentarerna. Jag kanske skall försöka det också,
speciellt om du frågar om något.