tisdag 28 december 2010

Mellandag

Idag vågade vi sticka ut näsan  utanför vårt ide.
Minus 1 grad och ingen blåst. Vi utrustade oss med broddar och stavar och promenerade ner till stranden. Vi gick ända till Borstahusen där vi letade reda på en cache, som irriterat oss lite,eftersom vi inte fann den sist vi letade.  Nu hittade vi den utan större problem (vi hade fått lite hjälp av "sydman").
Något kaffe hade vi inte med idag, men en liten frukstund blev det. Aprikoser och fikon!
Vi mötte en kille i övre tonåren som kom "åkande" på skidor. Han tog sig fram medelst den klassiska skånska stilen "hasning". Han berättade att det var första gången han stod på ett par skidor och dessa hade han inhandlat idag.
Jag hade tur och fick åka med en bit på "fiskargummans" kärra, när hon var på väg från Borstahusen till Landskrona för att sälja sin fisk. Någon hade skänkt henne en gran, för att lysa upp hennes säkert strävsamma liv.

När vi var hemma igen visade stegräknaren 12000 steg. Bra jobbat tycker jag!

måndag 27 december 2010

Jul

Så var de första juldagarna till ända.
Har nog aldrig haft en så lugn och stillsam jul.
Känns lite som att ha varit i ide. Snön har medverkat till att vi inte kunna ta oss ut speciellt mycket och våra barn som bor långt bort firade jul med sina släktingar där.
Vi har dock haft det bra och njutit av julfriden.

tisdag 21 december 2010

Julmat

Idag har vi varit ute och handlat en del julmat. Inga stora mängder då vi kommer att vara ensamma över julen. Blev ändå ganska fullt i vårt lilla kylskåp.
Jag minns en jul, kanske 1957, vi bodde i Tranås, där pappa var pastor och vi levde på hans ganska låga lön.
Där hade vi också ett mycket litet kylskåp och ingen frys. Detta betydde ju att mamma hade bråda dagar sista dagarna före jul med maten som skulle lagas och allt bröd och alla kakor som skulle bakas, eftersom det var svårt att förvara och hålla färskt.
Speciellt jobbigt var det när pappa fick för sig att fernissa köksgolvet då nybakta kakor stod på brickor i köket. Alla kakor hade en svag smak av fernissa den julen.
Min bror gjorde lumpen i Eksjö och kom hem några dagar före jul. Han var alltid mycket matglad och satte sig alltid till bords med stor förtjusning. Han hade nog förväntat sig ett fyllt kylskåp och skafferi då han kom hem, men det var inte mycket som var färdigt ännu.
Hans kommentar då han öppnade kylskåpet minns jag väl.
 "Skall detta vara jul? Det liknar mer fastan!"

söndag 19 december 2010

4:advent

Jag plockade fram en skål ur skåpet idag. Den fick jag av en arbetskamrat när jag skulle flytta till Skåne och den skulle genom sitt mönster påminna mig om snö, som jag inte skulle få se i Skåne.
Men nu har vi faktiskt äkta vara här. Rhododendronbusken på gården är inbäddad i snön.




Jag vet inte om adventstiden slutar nu när vi går in i julveckan, men jag vill gärna hålla kvar adventsstämningen lite till.
Han kommer hit
 en Mänskoson,
från Faderns rike fjärran från
och gästa vill vår boning.
Han kommer ned till jordens grus
med himlens kärlek, nåd och ljus
och bjuder oss försoning.
Ett sken är nu i öster tänt-
det är advent, det är advent!




onsdag 15 december 2010

Mormor

Det här är min mormor, Berta Matilda Bengtsson, född den 15 dec 1877.
Kortet är förmodligen taget på hennes 75-årsdag.
Lampan på bokhyllan står nu på en av våra bokhyllor
Till höger ser man en kartong med handdukar och jag har faktiskt kvar några stycken av dessa, tunnslitna men fortfarande användbara.
Min mormor blev änka redan 1939 och bodde sedan med sin yngsta dotter i en lägenhet på 1 rum och kök och toalett på svalen, som delades med grannen.
Min moster bodde hemma tills hon var 37 år, då gifte hon sig och flyttade hemifrån. Så länge hon bodde kvar hemma  hade hon sin sovplats i kökssoffan, och när jag var och hälsade på fick jag ligga i utdragsbädden där.
Mormor satt på kökssoffan på lediga stunder och stickade vantar och sockar till barnbarnen, och av restgarnet blev det förstår mormorsrutor. Jag har också kvar någon filt av dessa.

När jag hälsade på mormor kommer jag ihåg hur vi gick och handlade i mjölkaffären, charkuteributiken och sybehörsaffären.
Så tryggt det var att hålla i mormors hand.

måndag 13 december 2010

Julfest


Igår var det julfest i kyrkan. Söndagsskolbarnen framförde ett Luciaspel.
Medan en allvarsam Lucia väntade på att högtidliga änglar skulle komma med ljus till hennes krona märktes en viss oro stjärngosseleden och en tomtenisse vilade en stund på altarrunden. (bilderna kan klickas större)
Alltså ett framförande med alla traditionella inslag.
Efter andakt i kyrkan blev det julbord med lika traditionella inslag. Det var knytkalas och vi skulle ha med oss kavring och ljust bröd till 60 personer. Eftersom jag alltid är orolig att maten inte skall räcka skickades Rune ut på morgonen för att köpa ytterligar någon limpa.
Vi fick sedan med oss 4,5 limpa hem som blev över !!

lördag 11 december 2010

Event

Vi har en hel del vänner som vi bara träffat i den virtuella världen.
Idag fick vi möta en hel del av dem, Spitz, DrMike, Skattletaren, FN-yxa, Sydman och flera andra IRL.
En mycket trevlig eftermiddag med många historier om geocaching.

 Och fika och korvgrillning.

torsdag 9 december 2010

Anna-dagen

Detta har vi med gemensamma ansträngningar åstadkommit idag,
men nån lutfisk har vi inte lagt i blöt.

tisdag 7 december 2010

Tandvård

I dag har jag varit hos tandhygienist. En mycket rar mörkhyad ung man.
Han tog bort lite tandsten och mätte tandfickor- Kostnad 400 kr.
Så sa han också att jag skulle använda någon munsköljvätska och använda mellanrumsborstar- Kostnad 360 kr.
Nästa gång skall jag be att få slippa rådgivningen.

söndag 5 december 2010

2:a advent

Idag tog  vi oss till Råå trots snöväder. Jag vill ju helst inte ut på vägarna när snön "fyker" här i Skåne. Vi hade ju lovat ansvara för gudstjänsten så vi hade inget val.
Vi sjöng " Gå Sion din konung att möta" och "Jesus från Nasaret går här fram"
Jag talade om "kyrkan och andra mötesplatser".
 En gång när jag var i 5års åldern var jag ute och åkte bil med mina föräldrar. Jag frågade då vad "M" betydde och fick till svar att det betydde mötesplats, men jag gjorde någon koppling och sa : det heter inte mötesplats utan kyrka! Underligt hur barn kan tänka .

lördag 4 december 2010

Granne

Idag hade vi nöjet att få träffa en granne som vi inte visste fanns. Ett marsvin, som behövde mat och vatten. Husse och matte hade rest på julmarknad och grannen som skulle skött utfordringen blev sjuk så då fick vi ställa upp. Inga större problem. Skönt att bo i ett hus där man känner grannarna och kan hjälpa varandra om det behövs.