tisdag 4 januari 2011

Aebleskiver 2

Eftersom aebleskiver tycks vara något okänt för många, kommer här lite information.
Under många år, när vi bodde i Laxå, blev vi någon dag före jul bjudna på detta hos goda vänner. Den danskfödda frun hade det speciella stekjärn som behövs för att kunna grädda dessa "skivor", som mer liknar bollar. Har inte någonting med äpplen att göra, förutom kanske formen. Möjligvis användes äpplen som fyllning förr.
När vi sedan flyttade till Skåne blev det lite tradition att åka till Köpenhamn någon dag under advent och titta på julskyltning, samt äta aebleskivor och dricka glögg.
2009 hindrade oss klimatmötet från att åka dit och 2010 var det klimatet själv som hindrade oss.
Men eftersom jag hade fått ett sådant stekjärn fanns det ju möjlighet att grädda själv.

När man häller smeten i skålarna vänder man sedan runt den med en strumpsticka tills den är gräddad runt om. Serveras pudrad med florsocker och med sylt till.
Smeten kan göras med antingen jäst eller bakpulver. Jag använde detta recept:
100 g smör smältes och 5 dl mjölk värms fingervarmt.
Häll detta över 50 g jäst och rör i 4 msk socker, ½ tsk salt och ev kardemumma.
Vispa i 4 ägg och 8 dl vetemjöl.
Låt jäsa ½ timma och sedan är det bara att sätta igång och grädda.

2 kommentarer:

Märta sa...

Har aldrig hört talas om aebleskiver men det kanske vore något att prova.
Kul att se fiskargumman med julgran, henne har vi bara sett på sommaren när vi har campat i Borstahusen.
Ha det så gott!
Kram! Märta

Vita hjärtan sa...

Där kom receptet ja ;) Ser jättemumsiga ut!!

Kram Annemari