söndag 7 september 2008

Cykeltur











Helgens utmaning blev en cykeltur igår på 5,6 mil.
Den förde oss igenom olika tidsepoker. Det äldsta minnesmärket vi passerade var en gånggrift från stenåldern. Vi kröp in 6 meter och kom in i en kammare byggd av 12 pelarlika stenar med fantastisk passform. Hjälmen kom väl till pass för det var lågt i taket i gången.

Sen kom vi till försvarsvallar som anlades längs Skånes kust på 1700-talet av Magnus Stenbock. Där spanade man efter de fruktade danskarna. Idag kan man strosa lugnt och titta på utsikten och kanske hitta en cache.





Utmed kusten ligger också Skånelinjen, även kallad Per Albin-linjen efter Sveriges dåvarande statsminister Per Albin Hansson, En 500 kilometer lång fortifikationslinje som uppfördes längs den sydsvenska kusten under andra världskriget för att skydda landet mot en möjlig tysk invasion. Linjen sträckte sig från Halland, över Skåne till Blekinge. Mängder av fort finns kvar och Rune gick in i några av dessa medan jag satt utanför och ropade "Var försiktig"
























Till sist kom vi till den största bunkern av alla. En bunker som inte skulle skydda mot yttre fiender utan skydda omgivningen mot det farliga innehållet.
Lunchmaten bestod som vanligt av smörgåsar,morotsbitar och kaffe. Lite lyx idag eftersom cateringfirman skickat med några kanelbullar.

1 kommentar:

Anders Lundblad sa...

Såg ni några kummelgastar i den där gånggriften?